Translate

sâmbătă, 8 martie 2014

TOXICITATEA CIUPERCILOR


Ciuperci otrăvitoare
     Toxicitatea ciupercilor se datorează conţinutului lor în diferiţi alcaloizi.
     Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci sau sindroamele sunt de mai multe feluri. Uneori, intoxicaţiile cu ciuperci sunt mortale, alteori, ciupercile produc numai intoxicaţii ale sistemului nervos sau intoxicaţii gastrointestinale.

Otrăviri Mortale

  - Sindromul faloidian, cauzat prin consumul de Amanita phalloides, A. verna ş,i A. virosa provoacă 90% din otrăvirile mortale cu ciuperci. Efectele otrăvirii apar la 8-12 ore după ingestie şi încep prin dureri stomacale, frisoane, vomă şi diaree. Se constată şi tulburări nervoase, care alternează cu perioade de acalmie. Apoi apar sincope, răcirea extremităţilor corpului, slăbirea pulsului. Moartea survine după 24 ore sau 5-6 zile, dupăcantitatea de ciuperci consumate şi după rezistenţa individului. În cazurile mai puţin grave, bolnavul se restabileşte treptat, dar păstrează mult timp simptomele de boală, uneori toată viaţa.
     Toxicitatea acestor ciuperci se datoreşte mai multor compuşi toxici, printre care falina sau amanita-hemolizina (substanţă hemolitică), amanitina şi faloidina.

Intoxicaţii ale sistemului nervos

     - Sindromul muscarian este cauzat prin consumul de Amanita muscaria. În acest caz, simptomele otrăvirii apar brusc, la 1 până la 3 ore după ingestie. Se constată tulburări gastrointestinale, care duc la evacuarea rapidă a o parte din ciupercile ingerate, dar în general acestea sunt urmate de tulburări nervoase, delir (delir muscarian), vesel sau furios, halucinaţii. Intoxicaţiile cu această ciupercă nu sunt mortale.
     Substanţele toxice din această ciupercă sunt: muscarina, muscaridina, micoatropina şi micotoxina.
     - Sindromul panterian provocat de Amanita pantherina este asemănător cu cel descris la A. muscaria, dar mai grav, deoarece se pot constata şi cazuri mortale. În afară de această specie, intoxicaţii cu aceleaşi simptome produc şi alte specii de Amanita, care nu au pigment roşu.
     - Sindromul sudorian este produs de numeroase specii ale genului Inocybe: I. brunnea, I. fastigiata, mai ales I. patouillardii, precum şi unele specii de Clitocybe. Se manifestă printr-o transpiraţie abundentă, salivaţie, diaree şi încetinirea pulsului.
     - Sindromul narcotidian este dat de consumul speciilor de Panaeolus. Simptomul caracteristic este un efect narcotic, beţie, tremurături şi o amnezie momentană. În anumite doze produce efecte halucinante.

Intoxicaţii Gastrointestinale

     Aceste intoxicaţii violente, dar trecătoare, pot fi cauzate de următoarele macromicete: Rhodophyllus lividus, Tricholoma tigrinum, Omphalotus olearius, Psalliota xanthoderma, Hebeloma crustuliniforme, Collybia fusipes ş.a.; Clavaria formosa are acşiune purgativă foarte violentă. Diferite specii de Lactarius, Russula, acre, pot de asemenea să provoace tulburări gastrointestinale.
     Acestea sunt principalele tipuri de intoxicaţii provocate de ciuperci. În literatura de specialitate se mai menţionează şi alte feluri de intoxicaţii cum ar fi sindromul giromitrian (cauzat de Gyromitra esculata), sindromul helvelian (Helvella, Morchella, consumate crude), intoxicaţii ale căilor respiratorii, cauzate de inhalarea bruscă a sporilor de la unele Gasteromycete etc., 



BIBLIOGRAFIE: Eugenia Eliade, Mihai Toma, Ciuperci. Mic atlas, Editia a II-a revizuita, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977.

Un comentariu:

  1. Doar exemplarele bătrâne de Collybia fusipes au efect uşor laxativ. Niciodată nu provoacă purgații violente.

    RăspundețiȘtergere