Translate

sâmbătă, 8 martie 2014

COAMA LEULUI (Hericium Erinaceus)
Coama leului (Hericium erinaceus sau Ciuperca arici) este o specie de ciupercă de descompunere (saprofită) ce descompune în același timp atat lignina cât și celuloza din materialul lemnos și crează așa zisa "putrezire albă". Este o ciupercă care nu crește în gruprui mari sau ramificate în schimb își dezvoltă forarte mult "coama"; o vom găsi cu precădere pe trunchiuri de fag în descompunere, dar o vom întîlni si pe stejar și este relativ ușor de cultivat. Este o ciuperca rară (ajunge la maturitate in lunile septembrie-noiembrie) la noi in țară, motiv pentru care este printre speciile protejate.
  Ciuperca Coama leului crește pe tot întinsul globului, deși este originară din China, nu are un loc anume unde se dezvoltă, dar are nevoie de condiții oarecum speciale. Coama Leului crește pe copaci precum stejarii, frasinii, arțarii, fagii sau nucii, însă este foarte greu de observat datorită formei acesteia. Chinezii au început să o cultive în urmă cu jumătate de secol, apoi japonezii au adoptat și ei cultivarea acestei ciuperci, ca, în cele din urmă, oameni de pe toată suprafața Pământului să o cultive. În ceea ce privește substanțele active pe care le conține, ciuperca Coama leului conține substanțe deosebit de importante pentru organismul uman, precum zinc, fier, potasiu, fosfor, sodiu, germaniu, vitamina D, aminoacizi esențiali, niacină, botină, riboflavină, polizaharide și peptide. Coama leului conține de asemenea și fitosterine, substanțe ce au capacitatea de a regla nivelul colesterolului din sânge, și compuși vegetali ce atenuează efectul cancerigen. Mai mult decât atât, este printre puținele ciuperci indicate în afecțiuni ale sistemului nervos datorită conținutului de Erinacin H, un compus ce stimulează creșterea și regenerarea celulelor nervoase. Ciuperca Coama Leului are și o formă deosebită, este de culoare albă și are o consistență minunată, cărnoasă, ce este prevăzută cu o codiță și cu țepi lungi de peste un centimetru în lungime. Când ajunge la maturitate, însă, este mult mai ușor de identificat datorită acelor țepi ce atârnă în jos, aranjați în rânduri.

 Ce beneficii aduce Coama Leului organismului uman?
Este o ciuperca comestibila, dar considerata si o ciuperca medicinala, utilizata in medicina traditionala chineza pentru consolidarea celor cinci organe interne de baza : rinichi, ficat, splina, inima , stomac si in tratamentul catorva tipuri de cancer (stomac, duoden, intestin, esofag, piele).
La fel ca și Ganoderma, Maitake și Shiitake, această ciupercă, Coama leului este deosebit de importantă în tratarea cancerului. Coama leului aduce beneficii din cele mai diverse pentru organismul uman. În primul rând, bolnavii de cancer au observat îmbunătățiri după ce au urmat o cură cu această ciupercă. Coama leului poate fi folosită și în tratarea afecțiunilor aparatului digestiv, astfel că tratează gastrita cronică, ulcerul gastric și duodenal, fiind foarte indicată și în cazul cancerului de esofag. Coama leului are efect nu numai antitumoral ci este și un antiinflamator excelent, ajutând la regenerarea mielinei și mai mult decât atât, ameliorează stările de depresie, dând o stare de bine nu numai la nivel fizic ci și psihic consumatorului, deoarece este și un neuroprotector excelent, calmând și atacurile de panică și insomnia, dar și deficitul de atenție și tulburările de concentrare. Ciuperca Coama leului, așa cum menționam în paragraful de mai sus, reglează nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățind circulația sangvină. Ca și în cazul celorlalte ciuperci originare din Extremul Orient, și Coama leului are efect imunostimulator, întârind sistemul imunitar în lupta cu bolile. Bolnavii de cancer de stomac, de piele, de intestine, de esofag, cancerul hepatic și de duoden au fost foarte mulțumiți în urma unei cure cu ciuperca Coama leului, și produsele derivate din aceasta. S-au observat ameliorări semnificative, și, în combinație cu tratamentul alopat, chiar însănătoșiri complete. Afecțiunile tractului digestiv precum și afecțiunile intestinale sunt ameliorate prin folosirea acestei ciuperci, Coama leului, iar arsurile stomacale, boala Chron, refluxul gastrointestinal dar și hemoroizii, o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în societatea contemporană datorită stresului și alimentației necorespunzătoare, sunt doar câteva afecțiuni la care tratamentul cu Coama leului a dat rezultate excelente, protejând, în același timp și flora intestinală. Ciuperca Coama leului are proprietăți de recuperare în cazul unor boli precum Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă, demența și distrofia musculară. Datorită efectelor sale binefăcătoare asupra organismului uman, și anume tratarea unor boli deosebit de grave, această ciupercă, Coama leului, intră în categoria ciupercilor medicinale. 
Atenționări la consumul ciuperci Coama leului
  Nu au fost semnalate efecte secundare în cazul terapiei cu ciuperca Coama leului, însă este foarte bine să fiți extrem de precauți, să consultați un medic specialist înainte de a începe o cură cu Coama leului. Această ciupercă nu se adresează copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum și persoanelor cu alergie la ciuperci.

 INFORMATII PRELUATE: 
-  http://www.ciupercimedicinale.com
- http://www.dr-catalin-luca.ro/site
- http://ciupercomania.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu