Translate

sâmbătă, 8 martie 2014

HRIBULHribul (Boletus edulis) 
este o ciupercă de pădure comestibilă, cu piciorul alb, gros și cu pălăria brună-gălbuie. Are mai multe denumiri românești printre care se numără hrib, mânătarcă, burete, mitarca rosie, nitarcă, pitarca sau pitoancă, pietroasa, painea padurii, hrighi.
             Denumirea științifică, Boletus edulis, provine din rădăcina latină bolet- care înseamnă „ciupercă superioară” și edulis, cu sensul de comestibilă, exprimând calitățile culinare ale speciei. Așa cum sugerează și denumirea științifică, Boletus edulis  este considerat o ciupercă de calitate superioară ca aromă și textură. Carnea este albă, tare, cu gust ușor de alune și carne, cu miros plăcut și textură fină și cremoasă.
Își au habitatul pe suprafețe dominate de arbori de stejar (Quercus robur, Quercus petrea, Quercus palustris), pin (Pinus sylvestris), molid, castan (Castanea sativa), mesteacăn (Betula pendula), fag (Fagus sylvatica) și brad. Dau roade din primavara până toamna, după ploi abundente.
Specimenele ajunse la maturitate deplină pot cântări aproximativ 1 kg. Cei mai apreciați de gastronomi sunt hribii tineri, deoarece hribii mai mari adăpostesc adesea larve de muște verzi și devin slinoși, moi și mai puțin gustoși pe măsură ce îmbătrânesc. Totusi, se recomandă  să nu se recolteze exemplare prea tinere pentru a nu fi confundate cu alte specii necomestibile sau mai puțin apreciate.
Pentru evitarea recoltării de specii otrăvitoare : cand au o culoare roșie la marginea porilor sau isi schimba culorea cărnii atunci când intră în contact cu aerul sau când este lovită. Are un gust acru, piperat.

Specii înrudite:
 1. Boletus edulis: Mânătarcă, Hrib cenușiu
 2. Boletus aereus: Hrib negru, Pitarca, Pitoancă
 3. Boletus luteus: Pita, Turta vacii
 4. Boletus subtomentosus: Buza caprei
 5. Boletus elegans: Untoasa cu inel
 6. Boletus luridus: Chitarcă, Pitarcă
 7. Boletus badius: Hribul murg
 8. Boletus scaber: Chitarcă, Burete de mesteacăn, Burete călugăresc
Bibliografie: -Eugenia Eliade, Mihai Toma, Ciuperci. Mic atlas, Editia a II-a revizuita, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977.
- www.wikipedia.ro

Un comentariu:

 1. "Unde sunt hribul mele?" Prima aplicație de prognoză și locație a ciupercii Boletus edulis.

  Vrei să cauți ciuperci, este sezonul, dar nu știți unde să mergeți sau când? Nu sunteți neapărat un specialist, dar doriți să aveți o șansă rezonabilă de a găsi, fără a pierde un rezervor de benzina, sau o zi pentru nimic. "Unde sunt ciupercile mele?" este pentru tine!
  Acest lucru nu este, strict vorbind, un radar de ciuperci, ci mai degrabă o aplicație de cartografiere, care vă va arăta zonele mai timpurii sau mai târzii pentru Boletus edulis. Aceste zone potențiale apar în gradient, cu culori diferite în funcție de index-ul de crestere: de la mic la mare, deoarece ciupercile sunt ca recoltele de struguri, cresc în funcție de vreme. Indicele este calculat prin aplicarea unui model de prognoză care încorporează climatul european și datele biologice. Rezultatul este o hartă de prognoză pentru săptămâna viitoare actualizată în mod regulat pe iPhone / iPad. Ca excursionist consultă vremea înainte de a ieși, cercetătorul consultă "Unde sunt ciupercile mele?" înainte de a pune cizmele. Cât despre a cunoaște sub ce copac să vă uitați, e rândul vostru!

  https://itunes.apple.com/pl/app/where-are-my-ceps/id1045370941?mt=8

  RăspundețiȘtergere